Dela nyhet
Vet du om att vi har en vägvisare?
25 sep 2022 0 kommentarer

Vet du om att vi har en vägvisare i IBK Alingsås som är tänkt att hjälpa oss att tillsammans få våra spelare att fortsätta spela innebandy så länge som möjligt! Den gäller oss alla som är engagerade i föreningen, våra ledare, våra spelare samt också oss föräldrar. Kolla gärna in vad som står i den, länken finns längst ner i denna text!
Ledare/spelare i våra ungdomslag
Som ledare för ett ungdomslag är det inte alltid helt lätt att göra rätt, och tydliga ramar underlättar därför ledarskapet då det ibland blir väldigt svårt att i annat fall ta rätt beslut när tävlingspulsen är som högst.
En ledare med riktigt vinnarskalle har ju ofta den fina egenskapen att han/hon är bra på att hitta sätt att vinna matcher, medan en ledare som har en förmåga att vara lite kyligare kan hjälpa till att balansera besluten så att priset för segern inte blir onödigt högt. I vår Vägvisare har vi t.ex. därför schema för från vilka åldrar man får börja toppa sina lag osv...
Men va, får man inte vinna brukar det alltid vara någon som frågar?!
Jo, självklart! Idrott handlar om att träna hårt för att bli bättre och sedan ge allt under varje match för att vinna, men även att förlora är en viktig lärdom i livet. Därför kan det vara stor skillnad på att t.ex. att ge allt för att vinna en enskild match, mot att t.ex. ha ett förutbestämt mål att vinna en serie.
Under en enskild match kan man nämligen laborera med sin laguppställning och spelarnas speltid i olika formationer, vilket kan få olika påverkan på slutresultatet men också olika påverkan på spelarna individuella utveckling. Om seriesegern däremot är det viktiga blir helt plötsligt även målskillnaden viktig i varje enskild match och en tappad poäng får konsekvenser för hela säsongen. Det kan innebära att vi då begränsar utveckling för ett antal spelare då vi inte låter dem delta fullt ut.
Hur menar du?
Att utvecklas i sitt spel handlar mycket om självförtroende, att under match våga göra saker som man tränat på vilket då gör att vi tar stora kliv i vår utveckling. Motsatsen till detta är ett lågt självförtroende, där spelaren istället för att våga pröva nytt och utvecklas, istället riskeliminerar och då vågar göra mindre och mindre under match.
Ofta kan det handla om ganska enkla små trix för en ungdomsledare som t.ex. att vara noga med vilka som får börja en match, vilka som får spela i slutet på matchen, vilka som får spela powerplay mm. Det kanske kan låta som obetydliga argument här nedan men jag tror att de flesta förstår hur vår hjärna fungerar. Coachar man så hårt att man plockar av vissa spelare i sista perioden eller kanske de sista 5-10 minuterna av varje match så lär sig dessa killar och tjejer snart att de inte duger och tillslut själva kliver av.
Får vissa spelare alltid spela powerplay, medan andra aldrig får chansen, så bygger vi självförtroende och en speedad utveckling för en grupp, och motsatt utveckling för den andra.
Men då vinner man ju inte matchen?
Nä precis, det kanske man inte alltid gör men spelar det så stor roll om man verkligen kämpat tillsammans och gett 100% för att försöka?
Att spela jämna matcher och kanske råka förlora en match då och då blir därför kanske viktigare för hela gruppens utveckling, än att vinna alla matcher med 20-0 och man tappar spelare på vägen som inte tycker det är roligt. Och får inte föräldrarna se sina barn spela, tappar de också snart sugen, förlorar sin vilja till engagemang, antalet potentiella sponsorer minskar osv. Allt hänger ihop, det är därför vi tillsammans behöver hjälpas åt för att göra det möjligt!
Men vi har en ledare hos oss som väldigt gärna vill vinna?
Ja, va bra att han eller hon vill vinna, det hjälper säkert era spelare att bli bättre innebandyspelare. Men då kanske det är viktigt att det är någon mer förälder som hakar på som ledare, för att hjälpa till att göra arbetet mer långsiktigt. Alla är viktiga, och ibland är det bra att tänka på att det kanske inte nödvändigtvis är den ledare som är bäst på innebandy som gör att ungdomarna faktiskt kommer och tränar, utan att det är den ledare som som står bredvid och som får dem att skratta och trivas som får dem att fortsätta med sin idrott.
Ja ni förstår.
Ingen är perfekt, vare sig spelare, ledare eller föräldrar. Men hjälps vi åt blir det oftast mycket bättre, och här är vår vägvisare ett bra komplement.
Så läs gärna IBK Alingsås vägvisare, du hittar den här på hemsidan via länken nedan:
Vägvisare
Lycka till, och låt oss idrotta länge!